لباسکار آتشنشانی و انواع آن
شغل آتشنشانی یکی از مشاغل پر خطر دنیا میباشد که افراد شاغل در این حرفه برای نجات دادن جان و مال مردم مستقیم در دل خطر قرار میگیرند، پس داشتن لباسکار آتشنشانی مناسب و مجهز که آنان را از سوختگی در امان نگه دارد یک امری ضروری و واجب میباشد.
لباسکار آتشنشانی بسته به وظایف گستردهای این شغل متفاوت بوده و دارای انواع مختلفی میباشد، ما میدانیم که شغل آتشنشانی فقط سرو کله زدن با آتش نیست و خیلی موارد دیگر را نیز شامل میشود پس بر طبق حرفهای که هر شخص در این شغل دارد نوع پوشش نیز تغییر میکند و باید مناسب با حرفه آنها طراحی شود.
بیشترین خطری که آتشنشان با آن سرو کار دارد آتش است پس بهترین لباسکار مناسب برای آنها باید ضد حریق باشد و پارچه لباس باید از الیاف نسوز تهیه شود اما جدا از این اصل مهم لباس آتشنشانی باید یک سری ویژگیهای دیگری داشته باشد که در اینجا به آنها اشاره میکنیم.
ویژگی لباسکار آتشنشانی
- لباس آتشنشانی باید مانع از ورود آب و رطوبت به داخل لباس شود
- این لباس باید در برابر اجسام تیر و برنده مقاوم باشد
- وزن لباس باید مناسب باشد و مشکلی برای شخص در حین انجام عملیات به وجود نیاورد، اکثرا وزون لباس آتشنان۲٫۴۵۰کیلوگرم میباشد.
- در بعضی قسمت های لباس از پارچه های شب نما استفاده میشود تا در عملیات شخص آتش نشان به راحتی مورد دید واقع شود.
- لباس آتشنشان باید بگونهی طراحی شود که جریان هوا در آن به راحتی صورت گیرد و شخص در آن شرایط کمتر عرق کند
- بر روی قسمت بیرونی لباسکار باید جیب برای قرار دادن وسایل آتشنشان از قبل بی سیم وجود داشته باید
- لباس باید کامل سایز شخص باشد تا در حین انجام کار گشادی یا تنگی بودن لباس مانع از انجام فعالیت شخص نشود
- آستین لباس باید کامل بر روی مچ دست منطبق باشد تا برای آتشنشان خطری ایجاد نکند
لباس مخصوص آتشنشانها در هنگام آتشسوزی
لباس مخصوص آتشنشانی لباسی است که آتشنشان ها در حین انجام عملیات بر تن میکنند و آنها را از آتش در امان نگه میدارد، این لباس کار میتواند به صورت سرهمی و یکسره یا به صورت دو تکه جداگانه اورکت و شلوار تهیه شود. این لباس اصولا دارای سه لایه از پارچه نسوز تشکیل شده تا از آسیب به بدن آتش نشان در هنگام اطفای حریق جلوگیری کند. جنس داخلی ترین لایه لباس گورتکس میباشد که باعث به وجود اومدن جریان هوا داخل لباس و همچنین باعث کاهش تعریق میشود.
لباس آتشنشان ها حتما باید طبق استاندارهای جهانی تهیه شود زیرا هرگونه سهل انگار باعث به خطر افتادن جان آتشنشان خواهد شد. با وجود اینکه رنگ لباس آتشنشان ها دارای انواع مختلفی است اما رنگ های از قبیل، زرد، نارنجی، قرمز، طوسی و سرمهای از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند. اشخاصی که مستقیم با اطفاء حریق در ارتباط هستند از رنگهای زرد، نارنجی و قرمز استفاده میکنند و اشخاص بخش اداری و پشتیبان قرار دارند رنگ سرمه ای را برای لباسشان انتخاب میکنند.
لباسکار مناسب با تماس مستقیم با آتش
لباسکار آتشنشانهای اطفاء حریق و آتشنشانهای که در تماس مستقیم با آتش هستند فرق میکند. این نوع لباس کار باید جدا از ضد حریق بودن بیشترین ایمنی ممکن را برای دیگر بخش های بدن از قبیل دست و صورت مهیا کند. از جمله اجزا لباس کار مناسب، دستکش، کلاه ایمنی، لباس(اورکت و شلوار یا سرهمی) کفش پوش مناسب و… میباشد. در ساختار این لباس کار و اجز الیاف نسوز و ضد گرما به کار رفته است. اصولا جنس این تجهیزات از فایبر گلاس نسوز و آلومینیوم فایرتکس میباشد که باعث انعکاس حرارت تا حدود زیادی میشوند.
نوع دیگری از لباس کار آتشنشانی فقط از الیاف نسوز درست شده و نمیتوان برای ارتباط مستقیم با آتش از آن استفاده کرد و اکثرا فقط برای عبور از آتش و اطفاء حریق استفاده میشود.
برای عبور از محیط دارای الکتریسیته از چه نوع لباس آتشنشانی باید استفاده کرد
گاهی اوقات آتشنشان در محیطی برای اطفاء حریق قرار میگیرد که احتمال برق گرفتی به دلیل خراب شدن سیستم برقی منطقه وجود دارد و ممکن است آتشنشان در حین انجام عملیات آسیب برسد به همین دلیل لباس آتشنشان ها عایق الکتریسیته میباشد و جریان را به زمین منتقل میکنند.
لباس مناسب محیط مرطوب در این حرفه شغلی
در محیطهای که احتمال وجود بخارهای سمی و اسیدهای خطرناک میباشد باید لباسکار آتشنشان به گونه باشد که در برابر این مواد عایق باشد و اجازه تماس این موارد را با بدن ندهد. این نوع لباس کار شامل چکمه، دستکش و کلاه مخصوص میباشد و باید مقاوم در برابر این شرایط باشد اکثر لباسهای که برای همچین محیطهای استفاده میشوند به شکل اورال و یکسره میباشند